Sparen, kosten en schenken

EAZYAOV leden sparen iedere maand een bedrag sparen op een eigen EAZYAOV-rekening. Uit al deze spaarpotjes betalen we samen de schenkingen en maandelijkse kosten.

Wat te weten over het sparen

Spaarbedrag

Hoeveel je iedere maand stort op je rekening is afhankelijk van het inkomensniveau dat je hebt gekozen. Iemand met een 2x zo hoog inkomensniveau spaart 2x zoveel. Het totale spaarbedrag van alle leden samen moet voldoende zijn om de schenkingen aan 4,5% zieken te kunnen betalen.

Het gemiddelde inkomensniveau is € 2.500. Met dit inkomensniveau spaar je dus € 112,50 per maand. Per maand stort je dus € 112,50 + de bankkosten op je rekening.

De contributie van € 156,00 (excl. BTW) betaal je ieder jaar vooruit aan EAZYAOV. Op deze manier houden we de kosten lager.

De stortingen doe je vanaf een privé rekening.

Jouw geld BLIJFT van jou

Het geld dat jij spaart staat op jouw eigen rekening. Jij geeft EAZYAOV toestemming om schenkingen te doen vanaf jouw rekening. 

Als jij jouw lidmaatschap opzegt, kan je vrij over het bedrag dat nog op jouw rekening staat beschikken.

Maximum spaarsaldo / buffer

Door maandelijks te sparen bouw je een potje / buffer op. Zo bieden we zekerheid dat een lid dat ziek is altijd inkomen heeft. Ook als er in een periode meer dan 4,5% zieken zijn. 

Het is niet nodig om te blijven sparen als alle spaarpotjes goed gevuld zijn. EAZYAOV bewaakt het saldo op jouw EAZYAOV-rekening. Als  er op jouw rekening een bedrag staat groter dan 24 x jouw spaarbedrag, wordt het te veel automatisch maandelijks naar een rekening naar keuze (bijvoorbeeld een pensioen rekening) overgemaakt.

Wat te weten over de kosten

Inschrijfkosten

Als je lid wordt betaal je eenmalig € 90 (exclusief BTW). Je ontvangt hiervoor een factuur.

Contributie

  • Per kalenderjaar betaal je € 156,00 (excl BTW). Dit bedrag betaal je voor de dienstverlening van EAZYAOV. 
  • Wanneer je tijdens een kalenderjaar instapt bij EAZYAOV worden de resterende maanden in rekening gebracht. 
  • Mocht je tijdens een kalanderjaar stoppen bij EAZYAOV dan krijg je de resterende maanden teruggestort.

Arbodienst

  • Als er iemand ziek is dan nemen wij contact op met de arbodienst. 
  • Zij bespreken met de zieke wat er aan de hand is, beoordelen het        arbeidsongeschiktheidspercentage en ondersteunen waar nodig. 
  • De kosten voor deze ondersteuning wordt betaald uit het gezamenlijke spaargeld. 
  • Wij verwachten dat dit minder dan € 5 per maand is.

Bankkosten

Je hebt een BUNQ rekening nodig om mee te doen met EAZYAOV. De kosten voor BUNQ rekeningen vind je hier. Een Travel Card is helaas niet geschikt.

Bruto of netto?

Het goede nieuws is dat de schenkingen die je ontvangt als je ziek bent, niet belast zijn. 

Over de kosten voor inschrijving, contributie en bank worden wel BTW in rekening gebracht en dus ook als zakelijke kosten op te voeren.

Alles weten over schenken

Risico’s bij veel zieken

Over het algemeen is het ziekteverzuim onder ondernemers laag (1,5%). Voor de zekerheid sparen wij voor 4,5% zieken (vandaar je inleg) en samen we hebben natuurlijk een (flinke) buffer. Theoretisch kunnen er problemen met schenkingen ontstaan als er lange tijd meer dan 4,5% zieken zijn. Gelukkig is de kans dat deze situatie zich voordoet zeer klein.

Door vooruit te kijken kunnen we deze situatie echter gewoon voorkomen. Als het dreigt te gebeuren dan weten we dat ruim van te voren en nemen we gewoon maatregelen. Bijvoorbeeld door de inleg (tijdelijk) te verhogen of door allemaal eenmalig een extra bedrag storten.

Schenken naar draagkracht

Het bedrag dat jij schenkt aan een ziek lid, hangt af van de het inkomensniveau dat dat lid heeft gekozen, hoeveel jij zelf spaart en hoeveel leden EAZYAOV. EAZYAOV berekent precies hoeveel iedereen moet schenken. Het plaatje toont een voorbeeld. Meer leden betekent natuurlijk dat iedereen minder gaat schenken.

Voorbeeld van schenken

In onderstaand voorbeeld bestaat EAZYAOV uit 100 leden en zijn er door de leden 3 inkomensniveaus gekozen. Helaas is John met een gewenst inkomensniveau van €2000 ziek geworden in dit voorbeeld. Gelukkig heeft hij het goed voor elkaar!

lees meer over ziek zijn en ziekmelden

Als je nog meer vragen hebt

Op onze website vind je veel informatie over EAZYAOV, maar we kunnen ons voorstellen dat je nog met vragen zit die je graag aan ons wilt stellen. Dat kan! Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.